Dom upokojencev Sevnica
Dom upokojencev Brežice DUO Impoljca
Dom upokojencev Brežice DUO Impoljca

Pretekli dogodki

V ponedeljek, 10.7., nas je obiskalo nekaj otrok iz Oratorij SMC Sevnica, ki poteka od 3. do 7. julija (1. teden) in od 10. do 14. julija (2. teden). Pod vodstvom animatorjev so se nam predstavili s krajšim kulturnim programom ter nam razložili, kako poteka njihovo dopoldne.

Zgodovinarji pravijo, da so bile nekoč citre doma skoraj pri vsaki hiši na Slovenskem. Danes pa ta inštrument igra malo ljudi, zato smo še toliko bolj veseli, ko nekdo pokaže pripravljenost za igranje.

V Domu smo tako gostili citrarski orkester Srebrne strune, edini in najstarejši tovrstni orkester, ki deluje v okviru Društva upokojencev Litija.

V četrtek, 9.3., je po hodnikih našega Doma prav lepo in mamljivo dišalo. Na kuharski delavnici smo namreč izdelovali in pekli slastne »žingrafe«.

Od hiše do hiše, od vrat do vrat,

prinašamo smeh vam in s smehom pomlad.

Zato pa nam dajte en dinarček dva,

tri krofe, tri bobe in košček mesa.

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Na ta dan počastimo velikana slovenske poezije, ki je utemeljil slovenski jezik kot jezik, v katerem je možno izraziti vse ali vsaj toliko kot v najrazvitejših svetovnih jezikih.

V torek, 20.12. so nas obiskali otroci iz OŠ Sevnica. Predstavili so se s krajšim kulturnim programom ter vsem nam v Domu s pesmijo, plesom ter otroško radoživostjo polepšali praznični december. Vsakemu stanovalcu pa so poklonili ročno izdelana darilca.

V mesecu decembru vstopamo v čas, ko tradicionalno vse diši po cimetu, kuhanem vinu ali čaju in seveda po sveže pečenih piškotih. Zaobjame nas decembrska »piškotomanija«, saj se lotevajo peke piškotov tudi tisti, ki čez leto pečice niti ne prižgejo.

V torek, 6.12. nas je z obiskom razveselil sv. Miklavž skupaj z nebeškim in peklenskim spremstvom kot se za ta čas spodobi. Obiskal je prav vse stanovalce Doma in jim razdelil skromna darilca. Seveda smo se ga vsi zelo razveselili. V mislih smo se vrnili nazaj v otroške dni in bilo nam je zelo toplo pri srcu.

Miklavž je prav vsem zaželel lepe praznike ter da se čez eno leto spet vidimo.

V decembru pa je tudi naš Dom zasijal v novi, praznični podobi.

Na tvojih ustnicah

moje ime.

Čaka, da pride v spomin.

Čaka, da najdeš mu glas.

Čaka, da daš mu obliko.

In potem rečeš: »Moja!«

To je zdaj moje ime.

Najlepše na svetu.

 

Zgodba z naslovom »Zdaj sem tvoja Moja« je prvi knjižni poskus Vidke Kuselj, Zasavke iz Čeč nad Trbovljami, profesorice slovenskega jezika, ki je že zgodaj postala Posavka.

© 2023 DUO Impoljca, Vse pravice pridržane.