Dom upokojencev Sevnica
Dom upokojencev Brežice DUO Impoljca
Dom upokojencev Brežice DUO Impoljca

Pretekli dogodki

Pravijo, da gre z glasbo v življenju vse lažje. Sicer se to sliši kot obrabljena fraza, a resnično drži. Ko zaslišimo glasbo, še posebej tisto, ki nam je pri srcu, potem se nam zdi vse lažje in neprijetni občutki izginejo.

V sredo, 10.4., so nas obiskali otroci iz OŠ Ane Gale Sevnica in se nam predstavili s plesno-gledališko predstavo Zvezdica Zaspanka. Gre za prvo slovensko radijsko igro za otroke, katere avtor je Fran Milčinski Ježek, in spada med najbolj priljubljen otroški lik in pravljico pri nas.

Čeprav se marsikdo s starostjo nerad pohvali, se v Domu upokojencev Sevnica veselimo vsakega praznovanja rojstnega dne. Še posebej pa smo ponosni na 100 let naše najstarejše stanovalke, Marije Glas.

Gospa Marija se je rodila 26. marca 1924 v vasi Paneče v občini Laško, v družini Veber, družini šestih otrok. Z možem sta leta 1947 prispela v Sevnico in si tu ustvarila svoj dom in družino. Rodila sta se jima dva sinova. Nekaj časa je delala v gostinstvu, nato pa je ostala doma in skrbela za otroka. V veselje ji je bila predvsem skrb za njen vrtiček.

Mesec marec je tretji po vrsti in zelo priljubljen pri ljudeh, ki ne marajo zime in snega. 21. marca se namreč pričenja pomlad. V tem mesecu pa se skriva tudi kar nekaj praznikov: 8. marec, dan žena, 10. marec, dan mučenikov ter materinski dan, 25. marec. Na te dneve ne smemo pozabiti s kakšno rožico ali drugo pozornostjo presenetiti tiste, ki so nam blizu. To smo storili tudi v Domu, saj smo v petek, 8. marca, s pesmijo, rožico in skromno pogostitvijo obeležili prej naštete praznike.

V sevniškem domu upokojencev sta 29. februarja v družbi sorodnikov in zaposlenih praznovala visok jubilej, 98. rojstni dan, ga. Matilda Krnc, in 99. rojstni dan, g. Franc Hruševar. Navzoče sta nagovorila vodja doma, ga. Zdenka Žveglič in župan občine Sevnica, g. Srečko Ocvirk, ter slavljenca obdaril in jima zaželel vse najboljše.

V mesecu novembru smo v Domu obeležili kar dva tradicionalna praznika povezana s hrano in pijačo.

10.11. smo martinovali v družbi Boštanjskih pevcev, ki nas vsako leto obiščejo in skupaj s stanovalci ob kozarčku rujnega zapojejo pesmi o vinu ter se ob tradicionalnem martinovem kosilu spomnijo, koliko truda mora vsak vinogradnik vložiti, da iz grozdja pridobi mošt oziroma vino.

V četrtek, 19.10. je v našem domu prav prijetno zadišalo po pečenem kostanju. Imeli smo namreč kostanjev piknik. Zaposleni smo poskrbeli za jedačo, pijačo in da se je piknika udeležilo čim več stanovalcev, za dobro vzdušje pa je skrbel trio iz Domžal, ki nam je zaigral in zapel znane ljudske napeve, pa tudi slovenske popevke.

© 2024 DUO Impoljca, Vse pravice pridržane.